ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ      ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ      PHOTOSHOW      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ      ΑΡΧΗ      Ελληνικά Αγγλικά  
 
 
Η Ιστορία του Αγκιστρίου
 
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ 5o Π.Χ. ΑΙΩΝΑ

Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού. Κατά τον Ομηρο και τον Πλήνιο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει "στολισμένη κεφαλή" και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο.

Η ονομασία "Αγκίστρι" αποδόθηκε στο νησί, γιατί λόγω του φυσικού του κάλλους γοήτευε τους ταξιδιώτες, πολλούς από τους οποίους "αγκίστρωνε" και έμεναν για πάντα στο νησί.

Εκτός από τον Όμηρο, άλλοι ιστορικοί που αναφέρονται στο νησί στα συγγράματά τους είναι ο Πλήνειος, ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές της Απονήσου, της Μεγαρίτισσας και του Κονταρίου, ενώ σε όλη τη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βυθισμένες αρχαιότητες.

Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι, στο Πνευματικό κέντρο. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα από Πελοποννήσιους που είχαν έρθει στο νησί.

Το νησί έχει διαπιστωθεί ότι κατοικήθηκε από την πρωτοελλαδική μέχρι και την ελληνιστική εποχή. Αργότερα περιέρχεται στους Ρωμαίους και στους Βυζαντινούς. Με την πτώση του Βυζαντίου, μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα, γίνεται τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Γενικά για την ιστορία του νησιού δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες από τους ιστορικούς. Κατά καιρούς, στη νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απένατι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, γύρω στον 14ο αι. μ.Χ.

Έτσι, ακόμα και σήμερα, μερικές ηλικιωμένες γυναίκες φορούν φούστες διακοσμημένες με συρίτια, κίτρινα μαντήλια και μιλούν Αρβανίτικα.

Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών και το νησί κατοικήθηκε πάλι από μικρό πληθυσμό ατόμων το 1821.

Το 1835 δημιουργήθηκε η πρώτη Κοινότητα του Αγκιστρίου με Βασιλικό Διάταγμα και κατά την απογραφή που έγινε τότε, αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι,οι οποίοι σε λίγα χρόνια διπλασιάστηκαν.

Η Κοινότητα διατηρήθηκε μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010. Στη συνέχεια συστάθηκε ο Δήμος του Αγκιστρίου με το πρόγραμμα Καλλικράτης την 1η Ιανουαρίου του 2011, που περιλαμβάνει το Αγκίστρι και τις γύρω νησίδες.

Μέχρι το 1940 ο πληθυσμός του νησιού διατηρήθηκε λιγοστός. Μετά το 1940, ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται και σήμερα έχει πάνω από 1.000 κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πλησιάζουν τους 5.000.

Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καϊκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ' ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε. Σήμερα το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά με τα ιπτάμενα δελφίνια που προσεγγίζουν το λιμάνι στο Μεγαλοχώρι και με τα ferry boat που έρχονται στο λιμάνι της Σκάλας.

Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι, που κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και για τη γενικότερη τουριστική αναβάθμιση του νησιού.

Το 2011 αναγνωρίζεται ως "πράσινο νησί" από τη Νομαρχία Πειραιά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 
 
 
 
 
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
15 καταλύματα στη Σκάλα
7 καταλύματα στο Μεγαλοχώρι
Όλα τα Ξενοδοχεία του Αγκιστρίου >>
 
ΔΩΜΑΤΙΑ - STUDIOS
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
36 studios-δωμάτια στο Αγκίστρι
17 διαμερίσματα στο Αγκίστρι
Όλα τα Διαμερίσματα, Δωμάτια & Studios >>
 
ΓΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ
Εστιατόρια - Ταβέρνες
Ψητοπωλεία-Μεζεδοπωλεία
Πιτσαρίες-Κρεπερί
Τα στέκια του φαγητού και της γεύσης >>
 
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ
2 Club στο Αγκίστρι
Cafe snack
Bar & Beach bar
Τα στέκια για διασκέδαση στο Αγκίστρι>>
 
ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ
Κατοικίες
Διαμερίσματα
ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Κατοικίες, Επιχειρήσεις
Οικόπεδα, Κτήματα
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΟΣΕ, ΚΤΕΛ
Αφίξεις
Αναχωρήσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
Τηλεφωνικός Κατάλογος
Χρυσός Οδηγός
ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS
ΚΕΠ  -  ΟΑΕΔ
ΑΣΕΠ  -  ΕΟΤ
     
EmpNeusis Web Design and Hosting Services
Τηλ.:      210 5699786 / Κινητό: 6942523338
E-mail : webdesigner@empneusis.gr